Vanhalinna
Liedon Vanhalinna -säätiö sr
Lähetä viesti yritykselle
Yritystiedot
Virallinen nimi
Liedon Vanhalinna -säätiö srLähde: YTJ
Yhtiömuoto
SäätiöLähde: YTJ
Kotipaikka
LietoLähde: YTJ
Yrityksen liikevaihtoluokka
Ei tiedossaLähde: Fonecta-konserni
Toimipaikan henkilöstöluokka
1–4 henkilöäLähde: Fonecta-konserni
Toimialat
Museo (päätoimiala)
Lähde: Fonecta-konserni
Toimialaluokitus (TOL2008)
94991 Tutkimusta ja kulttuuria palvelevat järjestötLähde: YTJ
Voimassa olevat rekisteröinnit
Ennakkoperintärekisteri: 16.9.1998
Verohallinnon perustiedot: 18.9.1998
Työnantajarekisteri: 1.10.1998
Arvonlisäverovelvollisuus:
Liiketoiminnasta: 11.9.1998
Lähde: YTJ
Tervetuloa Vanhalinnan kartanomiljööseen!

Monipuolinen museo-, kulttuuri- ja seminaarikeskus sekä ainutlaatuinen juhlapaikka

Vanhalinna on upea kokonaisuus Linnavuoren kartanomiljöössä, Aurajokilaakson kansallismaisemassa. Vanhalinna sijaitsee vain reilun 10 minuutin ajomatkan päässä Turun keskustasta.

Vanhalinna on suosittu kulttuurimatkailukohde sekä elämyksellinen juhla- ja kokouspaikka. Mielenkiintoiset museonäyttelyt esittelevät esihistoriaa, tilan historiaa ja elämää maaseudulla 1800-luvulla. Vanhalinnassa vierailee vuosittain yli 20 000 kävijää.

Vanhalinnan ympäristössä on reippailuun tarkoitettuja kulttuuripolkuja. Kannattaa myös kiivetä Vanhalinnan Linnavuoren laelle, josta aukeavat huikeat maisemat Aurajokilaakson kansallismaisemaan.

Vanhalinnan kartanokokonaisuus tarjoaa monipuoliset tilat erityylisiin ja -kokoisiin juhliin, kokouksiin ja retkiin. Kesäaikaan tilat yhdistettynä laajaan piha-alueeseen ja ulkorakennuksiin mahdollistavat elämykselliset tilaisuudet useille sadoille.

Tervetuloa Vanhalinnan kartanomiljööseen!

Yrityksen tarina

Vanhalinnan kartanokokonaisuus sijaitsee kahden historiallisen valtareitin, Aurajoen ja Hämeen Härkätien varrella. Vanhalinna on Suomen laajimmin tutkittu ja löydöiltään rikkain muinaislinna. Linnavuorelta on löytynyt esineistöä rautakaudelta asti.

Esihistoriallisen puolustuslinnakkeen merkitys väheni Turun linnan valmistuttua Aurajoen suulle. Ruotsinvallan aikana Vanhalinnasta tuli ensin piispantila ja sitten läänitetty aatelistila. 1700- ja 1800-luvuilla Vanhalinnan tila oli Littoisten verkatehtaan perustajasuvun Hjeltin omistuksessa. Niiltä ajoilta periytyy maatalouden ja talonpoikaiskulttuurin arvostus, jota tilan viimeinen omistajasuku säästi.

Mauno Wanhalinna sai tilan hoitaakseen vuonna 1930, jolloin kartanokeskuksen massiivinen uusklassinen päärakennus oli juuri valmistunut. Avioiduttuaan vuonna 1944 Mauno ja Ester Wanhalinna alkoivat rakentaa kodistaan elävää museota, minkä tulokset näkyvät nykypäivänä Vanhalinnan kulttuurikeskuksen monipuolisena näyttelytoimintana. Wanhalinnat halusivat turvata elämäntyönsä lahjoittamalla tilan silloin vielä yksityiselle Turun Yliopistolle vuonna 1956.

Turun Yliopisto valtiollistettiin vuonna 1974, jolloin Vanhalinna jäi muun yliopiston lahjoitusomaisuuden tavoin Turun Yliopistosäätiön omistukseen. Yliopistosäätiö on tehnyt merkittävän kulttuurityön kunnostaessaan 1990-luvun puolivälistä lähtien kartanon koko rakennuskannan.

Nykyään Vanhalinna on monipuolinen museo-, kulttuuri- ja seminaarikeskus, jossa on tiloja myös erilaisten perhejuhlien ja yritystilaisuuksien järjestämiseen.

Näytä koko yrityskuvaus
Yrityskuvat